
4 ELEMENT İLE DOĞA EĞİTİMİ
Aristo’nun dört element fikrinden ilham alınarak hazırlanan projemiz;
*sürdürülebilir doğa bilinci,
*yakın çevre,
*eylemsellik,
*duyuşsal beceriler olmak üzere dört olgu üzerinden tasarlanmıştır.
Projemiz, disiplinler arası bir yaklaşımla süreç boyunca katılımcıların merak duygusunu harekete geçirmeyi; bilgi ve deneyimlerini yeni disiplinlere aktararak yeni ve eski öğrenmeler arasında bağlantılar kurmalarını; yakın çevresinden hareketle doğayı doğru okuma becerileri kazanmalarını amaçlamaktadır.
Katılımcılarda sürdürülebilir bir doğa bilincinin oluşması için önceki projelerden farklı olarak projede bilişsel becerilerin yanı sıra duyuşsal becerilerin geliştirilmesine yönelik sanat eğitimi ve rehberlik etkinliklerine yer verilmiştir. Bilişsel yaratıcılık becerileri sanatsal faaliyetlerle desteklenerek katılımcıların çevre problemlerine yönelik yaratıcı, özgün çözümler sunabilmeleri beklenmektedir.
Yenilenebilir enerji kaynakları; su, hava ve toprak kirliliği; genetik çeşitlilik; kodlama; DNA; tohum başlıklarına yönelik eylem boyutunu içeren etkinliklerle günümüz bilimsel teknolojilerinin takip edilmesi sağlanacak ve bilimin sevdirilmesine hizmet edilecektir.
24-28 Ağustos 2020 tarihlerinde yapılması planlanan projenin hedef kitlesini Etimesgut ve Sincan Bilim Sanat Merkezinde özel eğitime ihtiyacı olan 5 ve 6. sınıf düzeylerinde 20 özel yetenekli öğrenci oluşturmaktadır.Uzman ekip ve deneyimli eğitmenler ile özel yetenekli çocukların öğrenme stilleri dikkate alınarak farklılaştırılmış ve zenginleştirilmiş yöntem ve uygulamalara projede yer verilmiştir.
Dört Element ile disiplinler arası ve bütünsel bakış
İnsanoğlunun tüm yaşam alanlarında her daim iç içe olduğu dört element doğanın ve insanın yaşamsal kaynağını oluşturmaktadır. Bu kaynak sanatsal ve bilimsel tüm disiplinlerin temas ettiği bir noktada yer almaktadır. Bu yüzden projede ayrıca dört element üzerinden disiplinler arası bir yaklaşımla süreç boyunca katılımcıların merak duygusunun harekete geçirilmesi, bilgi ve deneyimlerini yeni disiplinlere aktararak yeni ve eski öğrenmeler arasında bağlantılar kurması, sanatsal alanlarda kendini dışa vurması sağlanarak bilişsel ve duyuşsal becerilerin eşzamanlı geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Eylemsellik ile yaratıcı çözüm yolları
Bu becerilerin edinilmesinde etkinliklerin eylemsellik boyutunu kapsamasına projede önem verilmiştir. Bu önemden hareketle teknoloji tasarım alanında alternatif enerji kaynaklarına; kimya, biyoloji alanında su kirliliğine yönelik problem çözme, eleştirel düşünme yaratıcı çözümlere imkân veren etkinlikler ile projenin eylemsellik boyutu ön plana çıkarılmaktadır. Fen bilimleri alanındaki etkinlikler ile bilimin sevdirilmesi, bilimsel süreçlerin basamaklarının öğrenilmesi amaçlanmıştır. Su ekosistemlerine özellikle dikkat çekilmiş, ekosistem bütünlüğü ve mikroorganizma çeşitliliğinin varlığına işaret edinilmiştir. Ateş elementi ile temsil edilen enerji konusunda rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına ve nasıl kullanılabileceklerine dair ilham verici etkinlikler ile enerjinin sürdürülebilirliği vurgulanmıştır. Kodlamanın farklı disiplinlere uygulanması ile teknoloji ve bilimin bir arada etkin olarak kullanılabileceğini katılımcıların deneyimleyerek, eğelenerek öğrenmesi amaç edinilmiştir. Yaratıcı düşünme tekniklerinden yıldız yağmuru tekniği, scamper yönlendirilmiş beyin fırtınası tekniklerinin kullanıldığı etkinliklerden oryantiring gibi sportif etkinliklere kadar geniş bir yelpaze oluşturan etkinlik çeşitliliğimiz ile farklı öğrenme alanlarına sahip tüm öğrencilerin bireysel farklılıkları düşünülerek hazırlanmıştır.
Bilimsel Teknolojileri takip etmek
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Biyoteknoloji Araştırma Merkezinde gerçekleşecek olan etkinlikler ile moleküler biyolojik çalışmaların ilk adımı olan DNA izolasyonunu deneyini katılımcılar deneyimleme fırsatı bulmaları, genetik çeşitliliğin önemi ve korunması hakkında bilgi edinmeleri; Etiimesgut Bilsem de elektroforez ile DNA örneklerini moleküler düzeyde karşılaştırma etkinliği ile bilimsel süreçlerde kullanılan farklı yöntemleri fark etmesi ve yöntem çeşitliliğinin katkısı ile daha geniş bakış açıları kazanmaları hedeflenmiştir.
Tohumun Önemi ve Sürdürülebilirlik
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Türkiye Tohum Gen Bankasında gerçekleşecek etkinliklerle tohumun saklanması ve çimlenmesi sürecinde kullanılan teknolojilere de dikkat çekilerek günümüz bilimsel teknolojilerinin takip edilmesinin diğer teknolojik araçlar kadar elzem olduğuna ancak doğanın dengesindeki hassaslığın göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret etmek amaçlanmıştır. “Tohum” konusuna özellikle dikkat çekilerek sürdürülebilirlik açısından tohumun öneminin vurgulanması planlanmıştır. Ayrıca Etimesgut Bilsem bahçesinde gerçekleşecek olan etkinliklerle katılımcılar kendi tohumlarını mevcut imkanlarla saklamayı öğrenip, tohumun çimlenmeden sonraki büyüme aşamalarını kurum bahçesinden izleyebilecektir önemine dikkat çekmek amaçlanmıştır.
Biyolojik Çeşitlilik ve Sürdürülebilirlik
Etimesgut Bilsem çevresinin doğal bitkilerinin gözlemlenmesi ve Türkiye Milli Botanik Bahçesindeki bitkilerin gözlemlenmesi ile doğal bitki
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünde bulunan bitki müzesi etkinliğinde temel bilgileri öğrenen katılımcılar, Etimesgut Bilsem de gerçekleşecek etkinlikle çevresinde bulunan bir çok bitkiyi tanıma fırsatı edinecektir. Projemizde katılımcılar Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünde edindikleri bilgileri eğitimlerinin bir parçası olan Bilsem de de görerek bağlantı kurması, öğrendiği bilimsel süreçleri uygulayarak pekiştirmesi, farklı yorumlar getirmesi amaç edinilmiştir. Türkiye Milli Botanik Bahçesindeki göletlerde yapılacak su analizleri ile temiz su kaynaklarınıntürlerinin korunmasında hem yerel hem de küresel anlamda tüm bitki çeşitliliğinin fark edilmesi amaçlanmıştır.
Yakın çevre ile doğa eğitimi
Saha çalışmalarında özellikle yakın çevreden hareketle etkinlikler tasarlanmıştır. Projemizde hedef kitlemiz olan velilerin de etkinliklere aktif katılımı sağlanarak, etkinlik sonunda edinilen deneyimlerin aile ortamında paylaşılmasıyla kazanımların pekişmesi ve böylelikle verilen doğa eğitiminin sürdürülebilirliğini arttırmak hedeflenmiştir.
Duyuşsal Beceriler, Sanat Eğitimi, Psikolojik Danışmanlar eşliğinde bibliyoterapi
Projemizde bilişsel becerileriyle eşzamanlı olarak duyuşsalbecerilerinin de geliştirilmesine yönelik etkinliklerin yer almasına önem verilmiştir. Duyuşsal becerilerin disiplinler arası bağlamda geliştirilmesinde ise en etkili yollardan biri de sanat eğitimindeki yöntemlerin kullanılmasıdır. Buradan hareketle edebiyat, resim, müzik, drama -dört sanat ifade alanı- dört element ile eşleştirilerek öğrencilerin doğaya, yakın çevresine yönelik algı, duyuş ve duyarlılıklarının sanatsal dışavurumu sağlanmaya çalışılacaktır. Projede edebiyat alanında ateş elementinden hareketle yaratıcı yazma; resim alanında su elementinden hareketle ebru, toprak elementinden hareketle kil şekillendirilmesi; müzik alanında hava elementinden hareketle şarkı icrası; drama alanında hava elementinden hareketle katılımcıların tanışmasını ve grup dinamiğini sağlayacak yaratıcı drama çalışmaları tasarlanmıştır. Bu etkinliklerin önceki öğrenmelerini kapsamasına, diğer etkinliklerde edindikleri bilgi ve deneyimi aktarabilecekleri bir şekilde programa titizlikle yerleştirilmesine dikkat edilmiştir. Ayrıca dört güne yayılan programla psikolojik danışmanların tasarladıkları rehberlik atölyeleri ile katılımcılarımızın olumsuz duygularının olumluya evrilmesi, kaygılarının bypass edilmesi amaçlanmıştır. Projenin hedef kitlesi olan üstün zekalı çocukların genel özelliği mükemmeliyetçiliğin sonucu olan aşırı korku ve kaygı durumları (Saranlı ve Metin 2012) düşünülerek proje eğitmeni psikolojik danışmanların her günün sonunda uyguladıkları bibliyoterapi tekniği ile katılımcıların doğa konusunda sorumluluklarını üstlenmelerini, farkındalıklarını artırmalarını, kendilerini işe yarar ve katkıda bulunmuş hissetmelerini sağlayacaktır.
Hedef Kitle
5 ve 6. sınıfa devam etmekte olan 20 öğrenci projenin hedef kitlesini oluşturmaktadır. Bu öğrencilerin 15’ini Etimesgut Bilim Sanat Merkezine devam eden öğrenciler, 5’ini ise Sincan Bilim Sanat Merkezine devam eden öğrenciler oluşturacaklardır.
_edited.jpg)